FAQ’s

Vragen

Wat kost een kitten? Zijn er bijkomende kosten aan verbonden?

Welke voeding geeft u aan de katten?

Welk merk kattenbakvulling gebruikt u?

Kan mijn raskat naar buiten?

We hebben een hond. Is dit per se een probleem?

Kunt u met een paar woorden uw cattery beschrijven?

Doet u mee aan cat shows?

Hebt u een aparte sectie voor katten die er niet meer zijn?

Antwoorden

Wat kost een kitten? Zijn er bijkomende kosten aan verbonden?

Een raskat kost typisch rond 1000 EUR. In uitzonderlijke gevallen, hogere prijzen kunnen van toepassing zijn. De prijs hangt af van meerdere factoren: ras, schoonheid, genetisch background…

Wanneer u een kitten koopt moet u 2 documenten ontvangen, zonder supplement: een veterinaire pas met vaccinatie en een stamboom (in dit laatste geval moet u soms een paar weken wachten, dit document wordt door de fokker bij zijn club besteld).

Welke voeding geeft u aan de katten?

Er is geen specifieke voeding voor raskatten, ook proberen sommige merken hun producten te adverteren rond bv. bepaalde eigenschappen van bepaalde kroketten. Bij ons variëren we tussen mals vlees (typisch Felix) en kroketten (Royal Canin Fit 32). Kittens worden vanaf 4-5 weken gevoed met dezelfde voeding ans volwassenen: in het verleden hebben we waargenomen dat “kitten-specifieke voeding” zinloos was, de kleinen aten regelmatig de “volwassenen” voeding, terwijl volwassenen even goed “kitten voeding” namen!

Welk merk kattenbakvulling gebruikt u?

Al meerdere jaren gebruiken we Flamingo, met een fijne violetsmaak. We zullen niet zeggen dat het per se de enige goede merk is, maar we stellen vast dat die mer gemakkelijk klontert, wat comfort betekent voor de kat en optimale hygiène in ons huis!

Kan mijn raskat naar buiten?

Het is uiteraard de vrijheid van nieuwe eiganaars om hun kat naar buiten te laten gaan, ras of geen ras! We raden het wel af: sinds het bestaan van onze cattery zijn de vroeggestorvenen katten uitsluitend te wijten aan auto ongeval. Bovendien kan zo’n schone kat een aantal mensen met slechte intenties aantrekken, we raden dus aan de kat niet naar buiten te laten gaan. In onze ervaring (meer dan 30 jaar!) kan de kat perfect vreedzaam en gelukkig leven zonder naar buiten te gaan!

We hebben een hond. Is dit per se een probleem?

We hebben geen hond thuis, maar we kunnen zeker de feedback doorgeven van mensen met deze ervaring: er is steeds een aanpassingsperiode voor beide dieren (typisch een paar dagen), we hebben nooit gehoord van “permanente” problemen hierontrent. We hebben zelfs eerder positieve feedback van huizen waar dieren in poerfecte harmonie samenleven!

Kunt u met een paar woorden uw cattery beschrijven?

Onze cattery is in 1989 in het hart van de Ardennen gesticht. De vorige naam van de straat waar we woonden was “le Haut Chemin”, en de naam van de cattery komt van daar. Na het overlijden van onze eerste poes, Mimi, in 1989 (auto ongeval) hebben we beslist een raskat aan te schaffen, Zora (1989-2006), een seal point Siamese Thaï, die in totaal een twintigtal kittens gegeven heeft.Hetzelfde jaar hebben we Elia aangeschaft (1989-2002), een red smoke Perzische poes. Na een paar jaar pauze en verhuizing naar Vlaanderen, om professionele redenen, hebben we beslist Birmanen te fokken. We vinden die ras echt evenwichtig, tussen de dynamisme van een Siamees en de flegma van een Perzisch. Op dit moment fokken we enkel met Guimauve en Roxie (Ursula is te oud voor kittens te krijgen), telkens maximum één keer per jaar per poes.

Doet u mee aan cat shows?

Met Umette (2003-1019) zijn we tot internationaal kampieoschap geweest, maar op dit moment doen we niet mee aan cat shows.

Hebt u een aparte sectie voor katten die er niet meer zijn?

Ja, u vindt hier de lijst van katten die ons de laatste jaren verlaten hebben.